Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden garagebedijven gedwongen te werken als HKP Werkstatt voor de duitse bezetters. Op deze manier werd er voorkomen dat medewerkers op transport werden gezet voor de "arbeitseinzatz" en te moeten gaan werken in Duitsland.
Bij garage De Groot waren meerdere medewerkers actief in het verzet en boden weerstand om de Duitsers op allerlei manieren te ondermijnen. Met risico voor eigen leven. Lees ook de brief van Ellie van Schilt "Oorlogsverhalen" wat hij meemaakte toen hij als 15 jarige werkte bij garage de Groot.
De uitgebreide gebouwen van garage De Groot oa aan de Stationstraat, Langestraat, Poststraat, Spoorlaan, Willem II Straat, Sophiastraat, Karrenstraat, Heuvelstraat boden vele mogelijkheden om onderduikers onderdak te bieden.
Allerlei andere zaken konden worden verborgen, waaronder personenwagens, vrachtwagens, fietsen, motorfiesten etc. van particulieren en klanten.
Gedurende de oorlog is er door Hein de Groot en de medewerkers die in het verzet zaten, op vele manieren hulp en onderdak geboden om mensen een veilig heenkomen te bieden. Hein, Ad en Michel moesten echter goed opletten dat er onder het personeel geen Pro-Duits georienteerde medewerkers waren en/of NSBers werden aangesteld die een bedreiging zouden vormen.
Uit het dagboek dat Hein de Groot optekende tussen 1940 - 1945, hiervan is nooit iets openbaar gemaakt. Daar staan namen van NSBers in vermeld, sommigen zelfs met foto's terwijl ze aan het oefenen waren te macheren met de duitsers.
Hieronder treft u twee paginas aan uit een deel van dat dagboek. Zie ook de website van;
|